Monella's digestieven



Arancello en Limoncello

Deze twee prachtige dranken, Arancello en Limoncello, respectievelijk Italiaanse sinaasappel- en Italiaanse citroenlikeur, maak ik, omdat ik gek ben op Italiaans citrusfruit. Eigenlijk ben ik gek op alles wat met Italië te maken heeft. Italiaanse architectuur (scheve toren van Pisa), voetbal (serie A), scooters (Vespa), auto's (o.a. Fiat en Alfa Romeo), mode (Armani en Versace), Italiaanse muziek (Eros Ramazotti) zon, zee, strand en natuurlijk Italiaans eten en drinken. Met andere woorden, la dolce vita. Het zoete leven.

 

Bij het zoete leven hoort een zoet drankje. De wereldberoemde Limoncello, maar ook Arancello. Deze laatste doet wat mij betreft absoluut niet onder voor de Limoncello. Sterker nog, ik plaats deze likeur op een gedeelde eerste plek met Limoncello.

Italiaans citrusfruit

Het citrusfruit dat ik gebruik, haal ik uit de regio rond Napels. De citroenen uit Amalfi of Sorrento en de sinaasappels wisselen een beetje qua leverancier dus plaats. Soms komen ze uit de regio rond Napels, net als de citroenen, soms komen ze van Sicilië. Italiaanse citrusvruchten hebben de eigenschappen fris, fruitig en soms een beetje bloemig te zijn. Heerlijk. Ideaal om een smakelijke likeur van te maken. Of in mijn geval een likorette, want mijn dranken hebben een alcoholpercentage van 14,9%. Mensen uit deze regio beweren Limoncello te hebben 'uitgevonden'. Je leest hier alles over in het blog, een kleine geschiedenis van Limoncello, dat ik hier ooit over schreef. Heel interessant. Je hebt natuurlijk ook Limoncello die gemaakt wordt met citroenen van Sicilië of van Sardinië; toch wordt de citroen uit Amalfi of Sorrento als de beste beschouwd. En die gebruik ik dus.

Bereidingswijze

Mijn Italiaanse likeurtjes maak ik op basis van maceratie. Trouwens ook bijna alle dranken van Likeurmeisjes op de koffie- en drop likorette na. Dit betekent het op alcohol zetten van ingrediënten; in dit geval citroen- of sinaasappelschillen en ze daar voor enige tijd in laten staan om hun smaak en kleur eraan af te laten geven. Voor mijn Italiaanse digestieven gebruik ik een alcohol met een percentage van 96% en voor de likeurtjes van Likeurmeisjes en neutrale wodka met een percentage van 37,5%. Voor transparante dranken, zoals mijn Arancello en Limoncello maak ik een siroop van water en suiker dat ik aan de afgegoten alcoholvloeistof toevoeg en in het geval van bijv. een Crema di Limoncello, die ik in de kerstperiode vaak maak, maak ik een siroop van volle melk/slagroom en suiker. Daarmee breng ik het terug tot het gewenste alcoholpercentage van 14,9%.

Weetje

Wist je trouwens dat - in tegenstelling tot wat men in het algemeen beweert - citroenschillen slechts 2 dagen op alcohol hoeven te staan om al hun kleur en smaak af te geven aan die alcohol? Volgens de Italiaanse chemicus Dario Bressanini is dit gebleken uit de vele Limoncello onderzoeken die gedaan zijn. Hij zegt tevens dat citroenschillen al na twee dagen hun negatieve eigenschappen aan de alcohol afgeven. Zoals bijvoorbeeld het bittertje in de citroen. Vandaar dat twee dagen op alcohol staan voldoende is. Ook zegt hij dat de citroensmaak het beste tot zijn recht komt wanneer de drank koelkastkoud gedronken wordt en niet vrieskastkoud, zoals in het algemeen gedaan wordt. Sowieso kunnen mijn dranken niet in de vriezer aangezien ze bevriezen vanwege het lagere alcoholpercentage. Mocht je zijn relaas hierover willen beluisteren dan kan je dat via deze link doen. Maar dan moet je natuurlijk wel even eerst Italiaans leren. Tenzij je die taal al spreekt natuurlijk! 

Limoncello Spritz

Voor mijn beide Italiaanse dranken geldt dat je ze als digestief kunt drinken om de spijsvertering te bevorderen; ze zijn ook uitstekend te mixen met Prosecco om een Arancello Spritz of Limoncello Spritz mee te maken en vóór het diner te schenken om de maaltijd te stimuleren. Op deze manier kan je een heerlijk aperitiefje aan vrienden en familieleden serveren als je iets te vieren hebt of gewoon voor de gezelligheid natuurlijk! Dit geldt eigenlijk voor alle alcoholische vruchtendranken. Ook de bramen- en mandarijn likorette van Likeurmeisjes zijn uitstekend te mixen met een mousserende witte wijn zoals de eerdergenoemde Prosecco. Bij je bestelling ontvang je een receptje voor een heerlijke Spritz.

Cin Cin

Als je net zo'n Italië en Limoncello gek bent als ik én de gemiddelde Nederlander, dan vind je mijn dranken niet te versmaden! Hoe je ze ook drinkt. Ik daag je graag uit de Arancello eens te proberen, mocht je dit digestiefje nog niet kennen. Sommige mensen 'stappen over' van de Limoncello op de Arancello zodra ze de Arancello geproefd hebben en anderen blijven bij hun geliefde Limoncello. Net als met alles in het leven is ook dit een kwestie van smaak. De Latijnse uitdrukking luidt terecht: 'De gustibus non est disputandum.' Over smaken valt niet te twisten!


Liefs, Monella (het ondeugende meisje)